Amaronens genfødsel

Dele af Veneto sadler om.

Siden vi vinhandlere tilbage i 90’erne lærte danskerne at drikke Veneto vine og i særdeleshed Ripasso og Amarone vine har producenterne været på noget af en identitetsrejse. Specielt Amarone har været hårdt presset af supermarkedernes utrættelige higen efter den bedste pris. De modne tørrede druer, som hidtil har givet den helt specielle smag af moden frugt, blomme, engelsk lakrids og struktur er gennem årene blevet erstattet med Amarone lignende vine med høj alkohol og ikke mindst sødme. For tre-fire årtier siden var Valpolicella distriktet kendt som “italiensk Bourgogner”. Altså en markant tørrere stil end den som har være fremherskende de seneste 20-25 år. Men nu er der heldigvis nye vinde som rører sig i den smukke norditalienske landsdel. Producenterne er så små begyndt at lægge det unaturlige høje sødme niveau på hylden og er ved at vende tilbage til fordoms storhedstid og tradition. Det glæder mit vinhandlerhjerte at udviklingen atter går den vej. I mange år har jeg ikke nydt Amarone, simpelthen fordi vinene var blevet for søde og ude af balance til min smag.

Her i forretningen VildMedVin i Korsgade har vi efterhånden fået samlet et bredt udvalg at den gode Amarone. Dermed mener jeg ikke nødvendigvis den dyre Amarone, men Amaroner hvor producenten er vendt tilbage til den traditionelle vinstil, hvor struktur og elegance er i højsæde. Et af disse vinhuse er Scriani. Scriani laver traditionelle Veneto vine efter hjertet og ikke efterspørgslen og det er en sand fornøjelse hver gang jeg sælger en flaske Scriani, specielt deres Amarone della Valpolicella Classico Riserva, som har lagret minimum 36 måneder på egefade, er en udsøgt vin. Andre vine kan være Speri, Bersano, Bennanti eller andre af de gode producenter, som laver klassisk Amarone af virkelig god kvalitet. Min anbefaling er klart, at du skulle prøve en vin fra en Amarone producent der har sadlet om til det klasisske.

Scroll to Top